lauantai 19. elokuuta 2017

Ohje kirjanmerkkirottaan à la Siksakaten

Eilen postaamaani kirjamerkkirottaan toivottiin ohjetta, joten päätin sen nyt mitä pikimmiten kirjoittaa. Kyseessä siis tällainen otus:


Tämä minun tekemäni on tehty minun pääni mukaan: ei siis taatusti se ainoa, oikea tapa, mutta tällaisen tällä ohjeella saa aikaan. Eilinen on tehty Dropsin Muskat -puuvillalangasta, tämä Dropsin Parisista, joka hieman paksumpaa. Kumpikin on tehty 3,5 mm koukulla. Oma käsiala tietysti vaikuttaa ja tärkein mitta onkin tuo vartalo, jonka pituutta on hyvä mallata kirjaan. Riippuuhan rotan sopivuus toki kirjastakin, mutta monet kirjat noudattavat samaa kokoa - pokkareille voi sitten tehdä oman öttiäisen ;)

Mutta tässä minun ohjeeni kuvin ja tekstein:

KIRJAMERKKIROTTA 


Luo aloitussilmukka ja virkkaa 10+4 ketjusilmukkapötkö eli 10 silmukkaa tulee jalan pituudeksi, neljä samaan pötköön ensimmäiselle varpaalle.


Käänny ja virkkaa koukusta nähden toiseen silmukkaan. Virkkaa takaisin päin kolme kiinteääsilmukkaa ketjusilmukkaketjuun. 


Tee jälleen neljä ketjusilmukkaa seuraavaa varvasta varten, käänny, jatka toisesta silmukasta koukusta nähden ja virkkaa kolme kiinteääsilmukkaa seuraaviin kolmeen silmukkaan. Toinen varvas on valmis. Kiinnitä se piilosilmukalla edelliseen, jottei keskellä jalkapohjaa jää rako.

Tee kolmas varvas samoin.


Virkkaa kolmannen varpaan jälkeen jalan kymmeneen ketjusilmukkaan kiinteät silmukat. Ensimmäinen jalka on valmis. Virkkaa seuraavaksi jatkoksi vartaloa varten kahdeksan ketjusilmukkaa (Muskatilla tein 10) ja jatka vielä jalkaa varten 10 ja varpaaseen neljä. Tee toinen jalka kuten ensimmäinenkin.



Virkkaa noita vartalon kahdeksaa silmukkaa edestakaisin. Muista virkata ensin kahdeksan kiinteääsilmukkaa, sitten yksi ketjusilmukka ja vasta sitten kääntää työ. Virkkaa jälleen kahdeksan kiinteääsilmukkaa ja yksi ketjusilmukka ja käännä... toista kunnes vartalo on kirjan korkeuden pituinen.

Tee tämän jälleen 14 ketjusilmukkaa eli 10 käsivartta varten ja neljä sormeen. Tee käpälä jo opitun mukaisesti.


Kun olet palannut ketjun päähän kiinteinsilmukoin, virkkaa vartaloa pitkin toiseen reunaan kiinteillä silmukoilla. Virkkaa 14 ketjusilmukkaa ja tee toinen etukäpälä.


Tämän jälkeen vartalo on valmis. Aloitetaan pää. Virkkaa vartalon kahdeksan silmukkaa takareunasta, käänny ja virkkaa samat vartalon silmukat, mutta tällä kertaa etureunasta.


Tämän jälkeen virkkaa näitä 16 silmukkaa rinkulana kiinteinsilmukoin. 


Kun pää on valmis (itse tein seitsemän kierrosta) ja kuonon kavennuksineen voi aloittaa, ala virkata kiinteitä silmukoita niin, että kummassakin reunassa joka toisella kierroksella hyppäät yhden silmukan yli eli kierroksellaan kuono kaventuu kahden silmukan verran. Toista kavennus ja kaventamaton (=kaikki virkataan) kierrokset kolme kertaa. Kavenna tämän jälkeen joka kierros.


Täytä pää ennenkuin aukko on liian pieni. Jatka kavennuksin kuonoa suppeemmaksi.


Katkaise lanka ja pujota siihen helmi nenäksi (ellet halua kirjoa sitä tai virkata palluranenää) ja ompele kuono umpeen sekä nenä kiinni.



Seuraavaksi tehdään erikseen korvat. Virkkaa kiristyssilmukkaan kuusi kiinteää silmukkaa ja kiristä rengas tiukaksi.

Toisella kierroksella virkkaa jokaiseen kuuteen silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa (=12 silmukkaa).

Kolmannella kierroksella virkkaa jokatoiseen silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa, joka toiseen yksi. (=18 silmukkaa).

Korva on valmis kiinnitettäväksi.



Ompele korvat kiinni ja päättele langat. Kiinnitä silmät (tai kirjo ne tai virkkaa oikein pullahtavat silmät).


Tee lopuksi takapuoleen häntä. Itse virkkaan sen suoraan kiinni keskelle vartalon alareunaa. Tein häntää varten 15 ketjusilmukkaa ja virkkasin ne kiinteinsilmukoin takaisin. Päättele  langat.


Tattadaa! Söpöläinen on valmis lukuhetkiin. Toiset tekevät varpaat ja korvan keskukset vaaleanpunaisella. Kokeilla voi ja miksei eri hahmojakin. Voi olla, että omalta koukultani lähtee seuraavaksi kokeiluun kettu, kunhan lapset nukahtavat ja äidin oma-aika alkaa.












2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä! Tosi kiva idea kouluun virkkaajille ohjeeksi, joita voi kivasti itse varioida.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan huippua, jos on hyödyksi! :) Toivottavasti joskus itsekin pääsen kokeilemaan vaikka yläkoulun kässäläisten kanssa.

      Poista

Kiitos kommentistasi!