keskiviikko 20. marraskuuta 2019

Ohje palmikkopipoon


Nämä pipot ovat kivoja tehdä ja näyttävätkin hienoilta. Kun taitaa oikean ja nurjan silmukan, voi alkaa treenaamaan palmikon tekoa. Eikä se itse asiassa ole edes vaikeaa, kun pääsee juonesta kiinni.

Päätin tehdä tähän minun tekemääni pipoon ohjeen, kun niin moni sitä kyseli. Lankana minulla on näissä Adlibriksen Baby merino, jota ei tässä sinapin värissä näkynyt olevan enää saatavilla kuin isommissa satseissa. Lankaa pipoon menee hyvin tasan tarkkaan kaksi kerää, himpun yli meni tähän keltaiseen, joten olen suosiolla ostanut kerralla kolme kerää (ja lopuista sukkia ja tumppuja vauvoille). Puikkokokona minulla on 3,5 mm. Itse tykkään neuloa pipoa reilun pitkällä pyöröpuikolla, nytkin käytössä 60 cm puikko.


Aluksi loin kaksinkertaisella (=lanka kahdesta kerästä) 120 silmukkaa, joilla neuloin 2 o, 2 n -joustinneuletta n. 10 cm. Makuasioita, tahtooko neuloa enemmän, mutta itse olen mieltynyt siihen, että reuna taitetaan valmiina kaksinkerroin.

Joustinneuleen jälkeen neuloin kolme kierrosta 9o, 3 n (toistaen kymmenen kertaa eli koko kierroksen). Seuraavalla palmikkokierroksella nostin kolme oikeaa silmukkaa apupuikolle työn eteen odottamaan, neuloin seuraavat kolme oikeaa silmukkaa oikein. Tämän jälkeen neuloin oikein apupuikon kolme silmukkaa ja niiden jälkeen viimeiset kolme silmukkaa oikein. Kolmen nurjan jäljeen toistin samat seuraavan 12 silmukan kohdalla - kolme eteen apupuikolle, kolme seuraavaa neulotaan oikein, apupuikolliset oikein, viimeiset kolme oikein ja kolme nurjaa nurin. 

Tämän jälkeen neulotaan kolme välikierrosta.

Seuraavalla palmikkokierroksella neulotaan kolme ensimmäistä oikeaa silmukkaa oikein. Keskimmäiset kolme nostetaan apupuikolle ja siirretään työn taakse. Ensin neulotaan kolme viimeistä silmukkaa oikein ja tämän jälkeen apupuikolla olevat kolme silmukkaa oikein. Kolme nurjaa neulotaan nurin. Kierros toistetaan jälleen näin.

Palmikkokierros toistetaan aina kolmen välikierroksen jälkeen. Vuorottain oikeista silmukoista nostetaan kolme ensimmäistä, joka toisella palmikkokierroksella kolme keskimmäistä.


Palmikkoa neulotaan kunnes pipo yltää hyvin päälaelle - pipo on mieluummin liian korkea kuin matala, jottei korvat vilku pipon alta. Oma piponi on 23 cm korkea (joustinneule mukaan laskien), kun aloitan kavennukset. Tuolloin viimeisin kierros on jälkimmäinen palmikkokierros eli * 3 o, 3 nostettu taakse, 3 o, apupuikon kolme neulottu oikein, 3 n * toistettuna kymmenen kertaa. Kavennan kierroksella 11. ja 12. silmukan eli kolmen nurjan silmukan kaksi viimeisintä oikein yhteen. Tämän jälkeen toistan tuon 12 kuviokerran (joka on ensimmäisen kavennuksen jälkeen enää 11 silmukkaa) kaksi viimeistä silmukkaa yhteen joka kierros, kunnes työssä on enää 10 silmukkaa. Jätän lankaan pituutta, sillä solmin sen avulla tupsun kiinni (Paapon tupsuissa on lenkki) tai päättelen ja sidon tupsun omilla naruillaan kiinni (Ommelkuplan tupsuissa on kiinnitysnarut). 



Viimeistelen työn ompelemalla keskitakalangalla resoritaitteen parilla pistolla kaksinkerroin. Lopuksi tykkään laittaa eteen keinonahkaisen Handmade-merkin (Paapolta) ja samalla ommella reunaa kaksinkerroin.

Tadaa! Neulomisen iloa!


4 kommenttia:

  1. Löysin tämän pipo kuvan pinterestistä ja mahtavaa, että löysin myös linkin kautta ohjeen. Kiitos🤩

    VastaaPoista
  2. Miten tuo kavennus käytännössä tehdään? Lopetetaanko palmikko 23cm:n jälkeen? Mikä on 12 kuviokertaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kavennuksessa neuloin kaksi silmukkaa yhteen oikein. Jatkoin palmikkoa myös 23 cm jälkeen, toki vain niillä silmukoilla, jotka ovat jäljellä, joten edellistä kierrosta täytyy katsoa, onko silmukka oikea vai nurja. Yksi kuviokerta on yhdeksän oikeaa ja kolme nurjaa silmukkaa - näitä tehdään peräkkäin 12.

      Poista
  3. Hei! Neulotaanko kokoajan kaksinkertaisella langalla?

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!