tiistai 2. kesäkuuta 2020

Narureppu kesän menoihin - kuvallinen ohje Siksakatenin tapaan


Narureppu on oiva valinta kesän menoihin. Se on helppo napata mukaan uimareissulle pyörän matkaan, sujauttaa skootterin penkin alle tai ottaa mukaan käsilaukun sijaan kesärientoihin. Materiaaliksi voi hyödyntää vaikka vanhan pöytäliinan tai lakanan, vaikka toki reppu on mutkatonta ommella lakanavahvuisesta tai vähän paksummastakin puuvillasta. Lisäksi tarvitset vain ompelukoneen ja vähän alle kolme metriä nyöriä.


Repun voi ommella sen kokoiseksi kuin on tarve tai kangaspala antaa periksi. Kuvassa oleva kukikas, Marimekon paksummasta puuvillasta tehty reppu on tehty yhdestä pitkästä kappaleesta, sillä kankaan kuosi sallii kuvion olevan kumminpäin vain. Jos kuvio toimisi vain toisinpäin (kuten Ryhmä Hau -kuosillisessa), tarvittaisiin repun pohjalle sauma - puolet suorakaiteesta olisi siis yhteenommeltuna kuvio oikein päin ja loppuosa kuvio alassuin.

Kankaan ollessa taitettuna kaksinkerroin pohjasta reppupalan korkeus on 45,5 cm ja leveys 32,5 cm. Suorana pala on siis saman 32,5 cm leveä, mutta 91 cm pitkä. Näissä mitoissa on mukana sentin saumavarat.

Voit kuitenkin toteuttaa repun minkälaisilla mitoilla vain, kunhan muoto pysyy vastaavanlaisena.
Leikkaa lisäksi kankaasta kaksi 6,5 x 5,5 cm kokoista palaa, joista ommellaan kassin sivuihin tulevat narun pujotuslenkit.
Aloita ompeluhommat huolittelemalla kaikki kolme osaa kaikilta reunoilta. Itse ompelin reunat saumurilla, mutta tämän voit tehdä myös ompelukoneen siksakkauksella.


Käännä pitkä reppukappale oikeatpuolet (eli kuviopuoli) vastakkain. Neulaa pitkät sivut nuppineuloilla. Jos reppu tehtäisiin kahdesta kappaleesta kuvion takia, saat pohjasauman ommeltua samalla kertaa.

Taita pienistä osista pidemmistä reunoista sentin verran saumavaroja nurjalle puolelle kuvan mukaisesti. Laita sivuihin nuppineulat. Ompele saumavarat kummastakin reunasta ompelukoneen suoralla ompeleella.

Neulaa kaksinkerroin taitetun reppukankaan pitkät sivut nuppineuloilla.


Taita pienet kappaleet kaksinkerroin. Pujota lenkit reppukankaan kerroksien väliin noin kuuden senttimetrin päähän umpinaisesta pohjasta.

Seuraavaksi reppukappaleesta ommellaan pitkät sivut (ja tarvittaessa myös pohjasauma) ompelukoneen suoralla ompeleella. Jätä yläreunasta eli avoimesta päästä noin 6 cm ompelematta. Samalla väliin pujotetut lenkit tulevat ommelluksi kiinni.


Käännä työ oikeinpäin.


Taita yläreunasta 6 cm matkalta (eli ylhäältä pätkä, joka jätettiin sivuista ompelematta) saumavarat nurjalle puolelle. Käytä nuppineuloja. Ompele saumavarat suoralla tikillä.Taita reunasta puolet eli kolme senttimetriä nurjalle. Laita nuppineulat.Ompele sitten suora ommel huolittelun reunaan. Näin saat reppuun yläreunaan nyörikujan.


Reppu on nyt ompelun osalta valmis. Kiinnitä seuraavaksi nyörit.


Leikkaa kaksi 140 cm nyöriä. Huomioi, että isompaan reppuun tarvitset enemmän nyöriä ja pienempään reppuun riittää vähempikin. Itse olen hyödyntänyt repuissa luistimennauhoja ja erilaisia nyörejä.

Kiinnitä nyöriin hakaneula, jonka avulla pujottelu on vaivattomampaa. Aloita pujoittaminen toisen lenkin takaa. Nouse repun sivua pitkin ylös kohti nyörikujaa. Pujota nyöri nyörikujasta ja palaa takaisin toisen puolen nyörikujaa. Vedä sitten nyöri takaisin kohti lenkkiä. Kun reppu on suorana, eikä nyöri kiristä, nyöri on oikeanmittainen. Solmi nyörin päät, niin että nyöri kiertää lenkin eri puolilta. 

Tee sama toiselle puolen reppua. Nyörikujan kummastakin kujasta kulkee siis kaksi nyöriä, peilikuvana toisiinsa nähden.

Vedä nyörejä halutessasi niin, että solmu siirtyy keskelle nyörikujaa piiloon.


Viimeistele reppu silittämällä työsi. Narureppusi on nyt valmis kohti kesän seikkailuja.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!