tiistai 6. tammikuuta 2015

Varrelliset ja varrettomat huopatossut Puro-langasta


Facebookin villasukkaryhmässä on viime aikoina näkynyt vaikka minkä näköisiä huovutettuja sukkia ja tossuja. Itse teinkin jokin aika sitten tasoneuleena huopatossut lapselle, mutta en oikein ollut kuitenkaan tyytyväinen malliin: lapsi talloi tossuja kokoajan, eivätkä ne oikein pysyneet ryhdissään. Täytyy siis tehdä pikkuneidillekin toiset kovempaan käyttöön. Nuo tossut ovat varmasti ihan hyvät esimerkiksi vaunussa nukkuvalle, ei liikkuvalle lapselle, mutta kovasti juoksevalla ja liikkuvalla lapsella ne eivät toimineet. Päätinkin kokeilla saumatonta sukkamallia Flourishing!'n tossuohjeen mukaisesti. 

Lankana molemmissa tossuissa on Novitan Puro, jonka tuotanto onkin jo lopetettu. Käsittääkseni Joki on hyvin vastaava lanka, mutta sitä en ole vielä itse kokeillut, enkä voi varmaksi sanoa. Ohjeiden perusteella väittäisin Puron huopuvan vielä Jokeakin paremmin. Tarkoitukseni oli nimittäin tehdä näistä tossuista n. 42 kokoa vastaavat ja tuon ohjeen mukaan laskeskelinkin, että 40 cm pitkä sukka pitäisi siihen riittää. Tunnin pesu 40 asteessa parin pyyhkeen kanssa ja hahaa, sukka vastasi juuri kokoa 38.


Aiemmin laitoin tossun sisään konepesun ajaksi pitkillä pistoilla muovipussin, mutta kuulin croksin hyödyntämisestä. Sattuipa croksin ulkomitta vielä vastaamaan juuri tuota 42-43 kenkää. Sekään ei kuitenkaan taannut oikeaa kokoa, sillä kenkä lähti myrskeessä parista pistosta näppärästi irti ja huopui mukavasti. No, onni onnettomuudessa, sain tossut sitten omaan jalkaani käyttöön! Tossuissa neuloin kutosen puikoilla 13 silmukkaa puikollaan. Tein aivan kuten tavallisenkin sukan, 13 silmukkaa puikolla, joten 13 kierrosta kantalappuun ja 14 silmukkaa poimittuna sivulta. Suuaukolla on viisi riviä kaksi oikein, kaksi nurin -joustoneuletta.Varrelliset tossut on tehty Lankahelvetin ohjeella. Tai aloitettu sillä, mutta olen varsin huono seuraamaan ohjetta ja lopulta teinkin oman pääni mukaan. Varren tein Seitsemän veljeksestä 12 silmukkaa puikollaan eli 48 silmukalla. Varren jälkeen vaihdoin kutosen puikot, joilla neuloin samalla silmukkamäärällä aluksi kolme kierrosta aina oikeaa ja tämän jälkeen aloitin kantalapun tekemisen. Kantalapussa 12 kierrosta, sivusta poimittu 13 silmukkaa ja kavennettu jälleen joka puikolle 12 silmukkaa. Tarkoitus oli tehdä myös tuo samainen 40 senttiä pitkä, mutta pari senttiä lyhempi tossusta lopulta tuli ja kuten arvata saattaa, tunnin 40 asteen pesun jälkeen tossua sai venytellä kunnolla, jotta se vastaisi 38 eikä 37 kokoa. Olin aiemmin epäröinyt varsien tekemistä suoraan ja olin oikeastaan oikeassa siinä, mitä pelkäsinkin. Varsi lörpähti pesussa jonkin verran, mutta toisaalta tossussa sen ei tarvinnut niin sukkamaisen tiukka ollakaan. 

Eivät taatusti jää viimeisiksi huovutetuiksi neuleiksi!


1 kommentti:

  1. Kiitos ohjeesta! Joulupukin pikku apuri pääseekin taas vauhtiin! T. Vera blogista lankoja ja kissankarvoja

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!