lauantai 6. syyskuuta 2014

Villasukkia ja lapasia kerrakseen


Kesäaikaan neulominen ei oikein maistunut, tänä kesänä varsinkaan, kun oli niin lämmin. Syksy on neulomisen aikaa, vauhti koveneekin joulua kohden mennessä: moni kaveri ja sukulainen löytääkin paketistaan jotain neulottua. Viime vuonna moni löysi paketistaan kirjoneulelapaset, sitä edellisenä vuotena villasukat. Saa nähdä, onko tänä vuonna villasukkien vuoro vai keksinkö jotain muutakin. 

Joka tapauksessa joka vuotinen neuleintoilu on jälleen nostanut päätään ja neuloosi on purkautunut pääasiassa villasukkien muodossa. Kaappini pursulevat lankoja ja niinpä on aika purkaa varastoja ennen uusien hankkimista. Täytyy kyllä tunnustaa, että eilen ostin kerän Seiskaveljeksen gebardia ja kaverille tiikeriä tämän pyynnöstä.

Päättely ei ole yhtään minun juttu. Sukkapino ehtii yleensä kasvaa luvattoman isoksi ennen kuin saan parsinneulan kaivettua esiin. Tänään otin syksyn ensimmäisen urakan ja päättelin viiden sukan ja yhtien lapasien langat. Tässä sukat ja lapaset:


Pidän Novitan Seitsemän veljeksen valmiiksi raidoitetuista langoista, vaikka ne herättävätkin keskustelua suuntaan ja toiseen. Minä en kuitenkaan ole vielä joutunut pettymään Novitan laatuun, päinvastoin, ja niinpä jatkan niiden käyttöä edelleen. Lankojen hinta on noussut kovasti, mutta minun lankani ovatkin pääasiassa menneen vuoden värejä, alennuskeriä siis.
Nämä vihreät ovat tehty Olga-mallilla Magic loop -tekniikalla eli pyöröpuikolla neuloen samaan aikaan molempia sukkia. Langat sukkiin tulevat omilta keriltä. Tekniikka on tutustumisen arvoinen, vaatii aluksia ajattelua ja keskittymistä, mutta tuleepahan kavennukset ja kuviot samaan aikaan kumpaankin. Voin siis suositella lämpimästi. Kirjokuvioisia lapasia tehdessä käytän looppausta lähes poikkeuksetta, telkkarintuijotussukkia neuloessa suosin perinteistä viiden sukkapuikon -tekniikkaa.
Koska pikkuneidin kädet ja jalat ovat kummasti kasvaneet viime vuodesta, täytyy neidinkin villalaatikkoa jälleen päivittää. Nyt saa lapasiin jo tehdä peukutkin. Aikuisten sukkien jälkeen jääkin sopivasti lankaa pikkujalkojen ja käsien lämmikkeeksi - toisinaan lanka riittää jopa molempiin.
  Tähän samaan postaukseen lisään vielä aiempien vuosieni villasukkatekeleet, jotka ovat pääasiassa päätyneet kääreiden kautta pukinkonttiin ja synttärisankareille. Oma sukkapinonikin on kyllä aikamoinen, sillä rakastan villasukkia. Voisin kulkea niissä ympäri vuoden ja hylätä tavan sukat kokonaan, jopa nukun villasukat jalassa. Jotain niin ihanaa syksyssäkin.

Piirakkasukat vihkipapille kiitokseksi

Sukkia ja myssy kaverin pojalle
Työkaverille ystävänpäiväyllätys, palmikossa helmiä
Nallen kukkaketoa ja palmikkopipo
Omat raitasukkani, aivan lempparit
Palmikkosukat pukinkonttiin
Novitan sukkalehden tuotoksia pukinkonttiin
Työkaverille jouluna
Joulupukin mukaan piirakkaa
...ja piirakkaa...
...ja piirakkaa!
Hermoja raastavan ohut lanka ja pitkät varret
Novitan ohjeella palmikko sukansuulle, pohjesukat

Reikäneuletta joulupukin lahjoihin
Omat pitkät sukat
Vanhalle tutulle jouluna
Eriparisukat, tykkää niin!
Pitsisukat pukinkonttiin
Raitaa ja tiikeriä
Piirakkaa anopille
 Neulomiseni ei kuitenkaan ole jäänyt vain sukkiin, vaan lapasiakin on kertynyt kohtalainen pino. Viime talvena innoistuin kirjoneulelapasista ja kokeilemattomia mallejakin on vielä pino kaapissa. Saa nähdä, iskeekö sama innostus tänä vuonna jossain välissä.

Magic loop -tekniikkaa eli looppausta
Omat kissalapaset
Kissat kaverille joululahjana
Omat pöllökirjolapaset
Pöllölapaset pöllöhöperöityneelle bestikselle
Kissalapaset ystävälle jouluksi
   
Palmikkolapaset siskolle jouluna 2013Kaverille synttärinä
Omat paksummat lapaset
Palmiikkolapaset kaverille
Villasukat ja tumput omalle esikoiselle
Läppälapasia kälylle, miehelle ja tämän bestiksille synttärilahjoina
Läppälapaset lankomiehelle
Yllätyslapaset kukkakauppiasserkulle

1 kommentti:

Kiitos kommentistasi!