maanantai 29. heinäkuuta 2024

Uniikit: Liljat-pellava


Loman loppuhuipennukseksi ompelin Uniikit Liljat-pellavasta mekon. Samalla testasin Mekkotehtaan uusinta tulokasta Helmat 2 -kaavakirjaa. Puolentoista metrin pellavapala riitti Aila-mekkoon pienin muutoksin: helmakappaleesta leikkasin sen korkuisen kuin loppukangas antoi periksi (ommeltuna n. 30 cm) ja alahelman röyhelön jätin pois. Yläosa on kuitenkin tehty Ailan mukaisesti.


Pidän kovasti pellavasta niin käytössä kuin ommeltaessa. Tämä pellava on ihanan kevyttä, mutta kuitenkaan siitä ei kuulla läpi. Pellavan karheus ei ole liian karheaa, vaan mekko on miellyttävä ihoa vasten. Myös ommeltaessa kangas toimi kuin unelma - meillä todella synkkasi!


Tykkään kovasti myös kankaan herkästä värimaailmasta ja kuviosta.


Pääntielle ompelin alavaran. Kiinnittävät ompeleet on tehty ompelukoneella, huolittelut saumurilla. Rypytykset joustamattomiin kankaisiin teen pitkän piston rypytyslankojen avulla. Helmassa ja frillojen reunoissa on päärmeet.


Aika ihana, eikö?

https://www.uniikit.com/tuote/pellava-liljat-2/


sunnuntai 28. heinäkuuta 2024

Ristiäislahjoja ja muita vauvalahjoja


Viikonloppuna juhlittiin pikkuisen kummipojan kastejuhlaa. Tein hänelle pari bodya, jotka sopinevat talvella - käsistään taitava äiti on tehnyt muruselle vaatteet pienimpiin kokoihin varmasti jo ennakkoon valmiiksi. 


Neuloin kummipojalle setin, jonka olen tehnyt kaikille nuoremmille kummilapsilleni sen jälkeen, kun mallin myssyyn löysin kuopukselleni. Lankana toimii ohut Baby merino, jota on pipossa kaksinkerroin. Sukat ja tumput on neulottu yksinkertaisesta merinosta.


Pipon malli on Norjalaismyssy. Se on tosi kiva neuloa suljettuna neuleena. Pipo myös toimii loistavasti käytössä ja on varsin pitkäikäinen.


Sukat tein junasukiksi. Tein varteen 32 silmukkaa (kahdeksan siis puikollaan) ja neuloin 1 o, 1 n -joustinneuletta kahdeksan kierrosta. Tämän jälkeen tein viisi nurjaa kierrosta, viisi oikeaa, viisi nurjaa ja vielä viisi oikeaa sekä viisi nurjaa kierrosta makkaroiksi ennen neljän kierroksen 1 o, 1 n -joustinneuletta.


Tumput tein vastaavin joustinneulemäärin, mutta silmukoita oli kuusi puikollaan eli 24 silmukkaa yhteensä. Makkaroita on vain 5xnurjakierrosta ja vastaavat oikeat ja toiset nurjat.


Toiseen bodyyn valikoitui viimeinen pala Mutturallan nalleja. Tällä kertaa pitkästä aikaa kanttasin kummankin bodyn reunat resorilla kääntäjää käyttäen. Aika tiukat resorit sain ajoiksi, mutta toivottavasti toimivat käytössä hyvin.


Toisessa bodyssa käytin pupupaneelia. Kankaassa on siis etukappaleen kuva ja loput kangasta on vaaleansinivalkopilkullista.


Sukuun saatiin uusi pikkuserkku. Hälle ompelin bodyn Paapiin Vintage carsista yhdistettynä mustavalkeaan raitaa. Pariksi tein samaisesta raidasta vielä housut.


Pikkuinen poju sai rotinalahjaksi bodyn Uniikit-trikoosta ommeltuna ja henkselipöksyt Ottobren kaavalla tehtynä keltaisesta volvelitrikoosta.


Pikkuiselle tyttövauvalle ompelin bodyn Nappinjan yksisarviskissasta. Tähän ja edelliseen bodyyn tein kanttaukset käsin trikoosta, tikkaukset peitetikkikoneella tehden.

lauantai 27. heinäkuuta 2024

Uniikit: Ajaton, farkku


Tällä viikolla auringonlaskiessa maalla pääsimme kuvaamaan kaunista kesämekkoani. Mekon trikoo on Uniikit.comin Ajaton-trikoo farkunsävyisenä. Trikoo on eniten käyttämäni laatuista, sopivan jämäkkää, riittävän ohutta kuitenkin - sopii legginseihin, mekkoihin ja paitoihin. Isot kukat sopivat kauniisti kesään, mutta myös tulevaan syksyyn. Malliksi valikoin sellaisen, mitä voisin pitää talvellakin villatakin parina.


Tein mekkoon paitamaisen yläosan, jossa on peruslyhythihainen hiha. Pyöreä pääntie on kantattu käsin trikoolla, tikkaukset ompelin peitetikkikoneella.


Mekon helmaan ompelin framilonin yläreunaan, jolla tykkään tehdä rypytykset. Moni on sanonut, että sen avulla on vaikeaa rypyttää, mutta vuosien myötä näppituntuma on vahvistunut, ja itse pidän tekniikasta kovasti.


Tein loppupalasta pannan. Solmupanta on helppo ja mukava asuste.


Mitä pidät?

https://www.uniikit.com/tuote/trikoo-ajaton-farkku-2/