lauantai 10. elokuuta 2019

Resorikantin leikkaaminen kantinkääntäjään á la Siksakaten

Moni ompelija on hankkinut tuon (monen) kanttaajan rakkauden, kantinkääntäjän. Monet kiinnittävät kantinkääntäjän ompelukoneeseen ja käyttävät sitä kaksoisneulan kanssa. Yhä useampi omistaa peitetikkikoneen, johon kääntäjän saa kiinni ruuvein. Ja pakko myöntää ainakin itse, että kun kerran työn viimeistelee peittarilla ja kääntäjällä onnistuneesti, ei enää epäile hankinnan kannattavuutta. Ei ole paluuta kaksoisneulaan, eikä oikein käsinkanttaamiseenkaan.

Itse kanttaan käsin vain trikoon. Senkin voisi tehdä kääntäjällä, mutta täytyisi harjoitella, ettei kääntäjä kiristä kanttia liikaa, eikä puolestaan päästä liian löysänäkään. Resorin kanttaan aina kääntäjällä ja sen kanssa olenkin varsin sinut.

Varmaan hyvin moni jo tietääkin, miten kanttia leikataan pitkäksi kiekoksi resoriputkelta, mutta tein siihen kuvallisen ohjeen, kun jouduin kanttia leikkaamaan. Musta ei tosin ole ehkä kuvaamisen kannalta paras vaihtoehto...

Mutta itse ohjeeseen!


Minulla on juuri sopivan levyinen viivain, jota käytän mittana. Leikkaan siis kantin vaatimuksen mukaista 40 mm kanttia. Taitan resoriputken niin, ettei reunat ole kohdakkain. Kuvasta näkyy, että vasemmalla noin seitsemän sentin matkalta resoriputki on yksinkertaisesti. Tämän jälkeen "siivutan" resoriputkea kaksinkertaiselta osuudelta.




Kun resoria on "siivutettu" reilusti (teen itse usein 30-50 cm korkean resorin kerralla), avataan resoriputki. Tämän jälkeen kierrokset leikataan spirallimaisesti auki eli viistosti seuraavaan, kuten kuva alla näyttää.



Kanttia on hyvä rullata joka leikkauksen jälkeen, mutta onnistuu homma lopuksikin - kiekuraa vain tahtoo olla aikalailla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!