torstai 9. heinäkuuta 2020

Näin teet rusettipannan Siksakatenin tyyliin (sekä pionikirjoa)

Minulle esitettiin pyyntö tehdä kuvallinen ohje rusettipannasta. Varoitan jo heti alkuun, että tämä on minun tapani tehdä rusettipanta, tapoja on taatusti lähes yhtä monta kuin on niiden tekijääkin. 


Rusettipanta a la Siksakaten:


Leikkaa haluamastasi trikoosta suorakaiteenmuotoinen kappale, jonka korkeus on kaksikertaa pannan korkeus + saumanvaraa 2 cm. Tässä kappaleen korkeus on 30 cm, mitta sisältää siis saumavarat. 

Leikkaa myös rusettikappale. Korkeus on myös makuasia. Itse leikkaan rusettikappaleen yleensä samankorkuiseksi kuin pannan. Rusettikappale on leveydeltään 16 cm sisältäen saumavarat, mutta halutessaan rusetista voi tehdä kapeammankin. Suurempikin on toki mahdollinen, mutta se repsottaa herkästi käytössä. 

Leikkaa vielä rusetin keskikappale. Tämä suikale on minulla kahdeksan senttimetriä leveä ja 10 cm pitkä. 

Aloitetaan rusetista. Taita kappale kaksinkerroin pystysuunnassa. Ompele reuna saumurilla (tai joustavalla ompeleella). Jätä keskelle noin kolmen sentin kääntöaukko. 


Taita kappale tasoksi niin, että äsken ommeltu sauma jää kappaleen keskelle. Ompele kumpikin reuna. 


Käännä rusetti kääntöaukosta, paina nurkat teräviksi.


Ompele rusetin kääntöaukko umpeen käsin tai ompelukoneella. 

Valmista sitten keskikappale rusettiin. Taita kappale kaksinkerroin oikeatpuolet vastakkain pitkittäissuunnassa. Ompele sauma. 


Käännä kappale oikeinpäin. Taita kappaleen saumattomat puolet vastakkain ja ompele sauma. Kapeammassa pannassa tarvitset lenkistä pienemmän. 

Päättele saumuriompeleen hännät. 



Käännä rinkula oikeinpäin, sauma jää rinkulan sisäpuolelle. 


Taita pantakappaleesta oikeatpuolet vastakkain, että kappale on pitkä pötkylä. Ole tarkkana, että taitat tämän nyt oikein päin. Ompele sauma. 


Käännä pantakappale osittain oikeinpäin. Pujoita ompelemasi silmukka pantaan. 


Laita pantakappaleen raakareunat vastakkain ja ompele sauma, mutta jätä sauman lähelle kääntöaukko. 


Käännä työ aukosta. Ompele aukko umpeen. Käännä sauma pannan sisäpuolelle ja lenkki oikeaan kohtaan pantaa. Pujotarusettikappale lenkistä. Halutessasi laita rusettikappale parilla pistolla kiinni. 


Tadaa! 



Rusettipantoja on kiva tehdä tilkkujen lopuista, kokoa voi helposti varioida. 


Tässä kaksi leveämpää rusettipantaa eli headwrapia, joiden trikoo on Nappinjan Pionia. Myös konekuosinen trikoo on Nappinjalta. 




Kun nyt pioneihin päästiin, tässä muutama tämän kesän ompelus tuosta suositusta Elina Antilan kuosista. 


Pionit eivät kaavakikkailuja kaipaa. Tämän perustunikan pääntie on tehty samasta kankaasta kaksinkertaiseksi taitetulla trikoorenkaalla. 



Tämän tunikan pääntie on kantattu käsin ja tikattu peitetikillä. 




Tämä kapealinjainen pionitunika on mukavan perus lisänään taskut.




Vihreäsävyisestä pionista ompelin kaksi tunikaa kaaritaskuilla. Näissä taskujen suut ja pääntie on kantattu resorilla. Hihat ovat vajaamittaiset. 









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!