maanantai 30. huhtikuuta 2018

Lahjoitus PKKS:n lasten teholle ja osastolle


Pohjois-Karjalan keskussairaalan lasten ja nuorten teho-osasto sai lahjoituksena mm. Paapiin ja Noshin kankaita. Olin viime vuoden puolella ommellut ystäväni Hannan kanssa omista tilkuistamme sairaalalle pieniä lahjoitusvaatteita. Niinpä meiltä kysyttiin, haluaisimmeko ommella lahjoituskankaista bodeja. Otimme haasteem vastaan. Kiire tuotoksilla ei olisi ollut, mutta varsin nopeaan ne loppuunsa valmistuivat. Samaan kuormaan ompelimme myös omia tilkkujamme niin teholle kuin osastolle 10 koossa 62 - 80 cm.

Täytyy myöntää, että tällaisen vaatemäärän kuvaaminen on hyvin vaikeaa. Kuvat siis ovat, mitä ovat, mutta tarpeeksi selvää saanee. 

Nepparit ovat pitkälti lahjoitus Bellabitiltä. Lopuissa omia muovineppejä edellä mainittujen loputtua. Resorit lahjoituksia.

Alla olevassa kuvassa on lasten ja nuorten teholle tehokkaaseen käyttöön päätyneet vaatteet, jotka ovat minun tekemiäni:

40 cm seitsemän bodya, 11 housut ja kolme mekkoa.
44 cm 13 bodya, seitsemät housut ja kolme mekkoa.
50 cm kahdeksan bodya, 13 housut ja kolme mekkoa.
56 cm viisi bodya ja 12 housut.

Yhteensä 33 bodya, 43 housut ja yhdeksän mekkoa.
Osastolle minulta lähti

62 cm seitsemän bodya ja yhdet housut,
68 cm viisi bodya ja yhdet housut,
74 cm kuusi bodya ja kahdet housut sekä yhdet 80 cm housut. 

Yhteensä 18 bodya ja viidet housut. Bodyt on tehty Ottobre 6/16 kaavaa käyttäen.


Yläosia tein siis 51 bodya ja yhdeksän mekkoa, 60 yläosaa yhteensä. Kietaisubodeissa kaavana Paapiin Nuppu, Jujunan Nelli sekä Ottobren Warmly Wrapped. Mekot muokkaus Paapiin bodysta.


Housuja yhteensä 48 kpl. Kaavoina Kodinkuvalehden keskospotkarikaava muokattuna, Jujunan Niklas sekä Ottobren potkarikaava.


Ja kun Hannan tuotokset otetaan mukaan, tässä kaikki, mitä hoitajat tänään hymyissä suin ottivat vastaan.
Kiitos kaikille lahjoittajille! Jokainen tilkku meni hyvään tarkoitukseen.

sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

Lahjaompeluksia


Ompelin eräälle rakkaalle pariskunnalle lahjan - täytyyhän joka tuttavalla olla jotain ompelemaani. Tein uusimman Suuren käsityölehden ohjeella, hieman ohjetta muokaten, mekon viskoositrikoosta. Mekko-ohje oli joustamattomalle, mutta toimii minusta hyvin joustavastakin. Viskoositrikoo laskeutuu kauniisti, vaikka onhan sen ompelu varsin hermoja raastavaa.


Kangas on Kangaskapinalta. Käänteet on tehty framilonin avulla, vyötärölle on ommeltu kapealla siksakilla ohut kuminauha. Olilla on ohjeenmukaiset laskokset.Miesväki tunnetusti saa lahjansa tilkkulaatikostani. Tämä ihana lila autokangas päätyi boksereiksi Kangaskapinan ilmaiskaavalla.
Eräs ekaluokkalaispoika, joka pitää sotilaista, sai paidan Paapiin Myyry-kaavalla tehdyn paidan. Ohut trikoo on Kangaskapinalta. lauantai 28. huhtikuuta 2018

Maailman ihanin Hilda


Paapiin Hilda on niin ihana! Tampereen käsityömessuilta ostamani keltainen Hilda taipui tytöille tunikoiksi. Viimeinen tilkku kankaasta riitti yhdistettynä yksiväriseen kuopuksen legginseihin. Sen verran ihanat ne ovat, että olisi varmaan kannattanut muistaa lisätä pari ylimääräistä senttiä pituutta, menisivät edes hetken pidempään käytössä. Onneksi - hups - ostin tätä Kankaiden yöstä omaan mekkooni, jos siitä jokin jämä jäisi isompiin.

Kankaiden yöstä saatoin ostaa Hildaa myös muussa värissä. Tein lilasta itselleni Ehtan vajaamittaisille hihoille muokattuna versiona. Vähän olisi hihoja voinut loppua kohden kavennella, täytyy muokkailla, jos alkaa häiritä.

Koska isommilla tytöillä on lilasta Hildasta tunikat ja kuopuksen body jäi vasta pieneksi (ja pukee nyt jotain toista pienempää neitiä), tein kuopukselle oman tunikan. Kaavana tässä on Paapiin kaavakirjan Siiri. Housuihin käytin lopun, kaavana kankaan riittävyyden mukaan muokkailtu Papu.

Legginseissä kaavana on Nosh. Lahkeensuihin tein "oikeat kääntöresorit".perjantai 27. huhtikuuta 2018

Letit


Jo tovin olen miettinyt, mihin käyttäisin hillottuja Vimman lettikuosejani. Tosimuodin tuntijoilla letit tuntuvat alkavan mennä jo ohi ja tulla korvista, mutta minä - jälleen hitaasti lämmenneenä - alan vasta päästä vauhtiin. 

Minulla oli isompi täysleveä pätkä neonkeltaista letticollaria sekä pienempi, epämääräinen pala. Aiemmin ompelin kuopukselle collarit ja koska esikoisella on Vimman baggyt kyseisessä värissä, täytyi keskimmäisenkin saada omat samistelunsa. Ensin ompelin kankaasta kuitenkin itselleni ihanan "kotoilumekon", johon voi kääriytyä illan myöhäistunneiksi sohvalle neuleen tai kirjan kanssa laskeutuessa.

Mekossani kaavapohjana on Ehta hieman levennettynä. Hihoihin en tehnyt pitkiä resoreita, mutta pitkät hihat sopivilla resoreilla. Housuissa on kaavana Papu, resorin sisällä on leveä kuminauha.Viisivuotias pääsi kameran taakse, suodaan pikkutäräykset anteeksi.


Talviperhosen kaavaa muokaten täyskelloksi tein Rose grassistä mekon esikoiselle. Onhan tämä nyt aika herkku! Olkafrillat jätin pois. Helma on rullapäärmeellä päärmätty. Pääntieb ja hihansuut kanttasin käsin samalla kankaalla. Tätä on vielä pätkä jäljellä tarkoituksena tehdä tunika itselle.
Vimman muuttomyynnistä sain 40 cm palan Unicornia ja sehän riitti juuri ja juuri kuopuksen paitaan. Ei ehkä kaikkein paras pohjaväri sormiruokailijalle, mutta se on elämää: pesukone pyörimään.torstai 26. huhtikuuta 2018

Talviperhonen kohtaa Käpysen Kukkameren


Kerrankin tuoreempia ompeluksia suoraan postaukseen - ei sillä, jonossa on kyllä useammatkin kuvat, mutta täytyisi muutama sovituskuva napata vielä ennen postaamista.

Kaavana näissä siskosten samismekoissa on Kangaskapinan Talviperhonen. Kuosikangas on Käpysen Kukkameri, aika ihana kuosi! Musta trikoo on Bellabitiltä. Pääntie ja hihansuut on kantattu kolminkerroin kääntäjällä. Helmassa ja olkafrilloissa on rullapäärmeet - tällä kertaa kone teki hyvin siistiä jälkeä ilman lisäsäätöjä. Taitaisivat puhallukset ja öljyämiset kuitenkin olla taas ajankohtaisia juttuja.