sunnuntai 21. elokuuta 2016

Rakkautena Paapii


Paapii on minulle kohtalaisen tuore tuttavuus: törmäsin ensimmäisen kerran Paapiin kuoseihin muutama vuosi sitten FB:n ompeluryhmässä, mutta itselleni ensimmäiset Paapiin kuosit hankin vasta vuoden päivät sitten. Ensin kankaiden kova metrihinta tuntui ylivoimaiselta, eivätkä kuositkaan huutaneet nimeäni, mutta toisin on nyt: ei juuri kuosia, josta en pitäisi ja osasta pidänkin ylitse kaikkien muiden. Onhan metrihinta kova, mutta taustalla on kuitenkin kotimaisuus ja laadukkuus. Täytyy tunnustaa, että itse olen hyödyntänyt alet, Kankaiden yöstä nyt puhumattakaan. Ja taas toisaalta, saako kympin materiaalikustannuksilla laadukasta, kotimaista, uniikkiakin paitaa lapselle? Epäilen.

Tein jo alkukesästä itselleni mekon oranssinsävyisestä pätkästä, jonka olen napannut alennuskorista. Sävy vaati sulattelua, kuosihan on ihana, mutta kokonaisuus ei ole yhtään huono. Kaavan pohjana on Ruskamekko lyhennetyillä hihoilla. Kuminauhan pujoitus helmaan tuli viimein tehtyä, jes! Nyt saan töihin uuden mekon huomenna.


Tilkkulaatikosta tuli vastaan eräs kuosi ylitse muiden: Juhlat. Koska haluan nuokin kuosit tilkkupeittoon, päätin ommella isommat osat kankaasta ensin vaatteeksi. Eivät ne tosin kovin isoiksi vaatteiksi riittäneet, joten keltaisesta tuli Ottobre 3/06 kaavalla tehdyt potkarit kokoa 56 cm ja vaaleanpunaisesta raitaan ja yksiväriseen yhdistettynä Ottobren Warmly wrapped -kietaisubody koossa 62 cm. Kivat kaavat, mutta potkareiden olkien kanttaus kantinkääntäjällä on mahdotonta, kietaisubodyn kanttaamiseen taas ehdoton - mitä nyt meillä kääntäjän kanssa yhteistyössä oli ryppyjä rakkaudessa.
Nepparit ovat testin vuoksi Ebaysta. Ovat värillisiä (ja hyvin edullisia), mutta huonona puolena pihdit ovat kehnot Prymin luottoihin verrattuna. Näin äkkiseltään kiinnittyivät kyllä jämäkästi, etten nyt hirveästi haukkumaankaan pääse. Silti liputan Prymien puolesta.

Nuorempi neiti sai rikkkulaatikosta omaa, kun yksiväristä ja raitaa kaivoi seuraksi.


Iki-ihana Sammalpolku - myös suuri rakkauskuosini - päätyi toiseksi housunlahkeeksi aina niin rauhoittavan (mutta synkän) mustan pariksi. Kaava Ottobren Straight Stripes pidenneltynä sopivan kokoiseksi (koska laiska ei viiti kasvun myötä piirtää joka kokoa).Superihana Siiri keinuu -kuosi mintunsävyisenä muuntui Noshin paitakaavalla 92 cm paidaksi. Vähän mietityttääkö, tekeekö mustavalkea hiha paidan liian poikamaiseksi, mutta uskon paidan löytävän käyttäjän, jos se ei meillä käyttöön lähde.
Nyt saa leikata monta uutta tilkkua Paapiin kankaista tilkkupeittoprojektiin, jipii!

lauantai 13. elokuuta 2016

Kahden-paitakokeilu kirjasta Mekkotehdas koulutyttöjen tyyliin

Tällä viikolla oli oikea ilonpäivä, kun postiluukkuun kolahti uusi kirjarakkaus: Mekkotehdas koulutyttöjen tyyliin. Koot tuossa kirjassa ovat 128 cm - 170 cm pääasiassa tytöille, mutta kyllä muutama pojallekin sopisi. Mekkotehtaan kaavat ovat sen verran reiluja - tai itse tarpeeksi pieni - ja kaavakoot riittävät onnekseni itsellenikin. Olisin ehkä voinut käyttää 164 cm kaavaakin, mutta koska en ole makkarankuorien ystävä, ei kai tämä suurinkasn koko liian löysä ole.

Aiemmista Mekkotehtaista poiketen tästä kirjasta löytyy monipuolisesti kaavoja ja kirjan nimi jopa hämää. Lasten versio on vielä suunnitteluasteella ja naisten kirjasta olen käyttänyt kahta kaavaa, tässä rakastuin heti kouralliseen malleista. 

Ensikokeiluun pääsi Kahden-huppari, jonka sivusaumoja ei ole suoristettu. Valitsin kauluksen hupun sijaan. Tykkään mallista kovasti! Näitä voisi tehdä toisenkin, ehkä jopa vähän istuvampana. Kangas on (muistaakseni) Kangaskapinalta. Kaulus on vuoritettu pinkillä ja hihansuihin ja helmaan on laitettu samansävyn resoria.
Vielä on kesää jäljellä.

keskiviikko 10. elokuuta 2016

Frozen-sukat

Ilosaarirockin esiintyjistä nauttiessa sain noiden päivien aikaan tehtyä esikoiselle siniset "Elsa-sukat" Silversoft-langasta, joka nyt ei ole varsinaista sukkalankaa, mutta vastustamatonta ainakin höpsöttelysukkiin hopeasäihkeineen. Kesälomareissulta Tampereen Lankamaailmasta viimein sain käsiini tuota sinisävyistä lankaa, jonka neulottavuus tekokuituna oli ihan kohtalaisen miellyttävää ainakin bambupuikoin. 

Aiemmin hankin kyseistä lankaa pinkkinä ja vihreänä. Pinkit prinsessasukat palvelivat esikoisella prinsessakauden alussa, nyt vihreä kerä neuloutui pikkusiskon - "prinsessa Annan" - sukiksi.
Sukat on neulottu kolmosen puikoin, isommissa 11 silmukkaa puikollaan, pienemmissä kymmenen, jalkapöydälle kavennettu silmukka enemmän pois puikoltaan. Varsi on valepalmikkoa, jonka alussa on joustinneuletta. Ompelin vielä Frozen-teemaiset koristenapit varsiin teeman tueksi.
Ainakin meidän prinsessojen mieleen ovat, luistelutanssiaiset voivat alkaa.

tiistai 9. elokuuta 2016

Midsummer socks

Nämä sukat valmistuivat jo tovi sitten, mutta jälleen ne jäivät odottelemaan lankojen päättelyä liian pitkäksi aikaa. Kaiken hulinan keskellä sain ne nyt vihdoin kuvatuksi.

Mallina sukissa on Niina Laitisen Midsummer socks, helppo, mutta näyttävä malli. Tykkään Laitisen malleista kyllä kovin muutenkin. Lankana sukissa on Nalle pirteän pinkin sävyssä. Lanka tuli ostettua kesälomareissulla, jonka kotimatkalla ensimmäinen sukka valmistuikin. 

Oma käsialani on ilmeisesti sen verran löysää, että minun tulisi valita puoli kokoa pienemmät puikot tai vähentää silmukoita ohjeeseen nähden (näin kyllä aktiivineulonta-aikoina olenkin tehnyt). Oikein passelit unisukat joka tapauksessa.maanantai 1. elokuuta 2016

Operaatio tilkkulaatikko: kerrankin kuopukselle

Tilkkulaatikossani on ihania herkkuja. Pienimmät tilkut leikkelin jo 15 cm x 15 cm -kokoisiksi tilkuiksi, sillä suunnitelmissa on syksyn tullen tyttösille tilkkupeitot päiväpeitoiksi ja olisihan sellaiset aika herkut kummilapsillakin. Tällä hetkellä tilkkuja on kahteen peittoon, mutta koska tilkkuja (herkkuakin herkumpia) tulee kokoajan lisää, en ole vielä ottanut asiakseni ommella peittoja kasaan. Kaikki prinsessatilkut on varattu isomman neidon peittoon, pienemmälle taidan keskittää ainakin iki-ihanat Paapiit...

Isoimmat tilkut - mittaa pipo, etukappale, nukenvaate - en kuitenkaan raaski suoraan leikellä tilkuiksi, vaan ensin ompelen niistä vaatetta. Pääasiassa palat ovat liian pieniä esikoisen vaatteisiin, mutta tuleepa kerrankin ommeltua pienemmälle jotain ihan uutta ja omaa!Herkkä lintukuosi riitti Birdie Birdie -tunikaan (Ottobre) etukappaleeksi ja lyhyiksi hihoiksi. Takakappaleeksi valikoitui mustaa trikoota. Pääntie on kantattu kantinkääntäjällä.
Kaksi paitaa tuli ommeltua vakkarikaavaan (Nosh, Suuri käsityölehti 5-6/15) turvautuen ja lievästi muokaten: norsussa on 2/3-hihat (kankaan riittävyyden takia.. ja onhan ne kätevät! Pitkät hihat, muttei hihansuut aina sotkussa) ja hepassa hihansuuresorit. Norsuun kangas riitti täysin, mutta heppaan tuli yhdistää pilkkua pinkillä pohjalla. Veikkaan hepasta tulevan kova hitti meidän pienelle ihhahhaa-fanille.
Norsun pääntie on tehty taittamalla resori nurjalle. Tosi kiva tapa! Selko-ohjeet tähän löytyy Mutturallan blogipäivityksestä, kuten pariin muuhunkin tapaan tehdä pääntie.

Muutama oma suosikkipala ja yksi ersikoisen oli ommeltava tytöille pipoiksi. Frozen ja pöllö ovat kaksinkertaista, Siskokset yksinkertainen. Ja näistä jäljelle jääneet tilkut leikkaantuvat peittojen paloiksi :)