keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Kuoseja

Latasin kaikki viime viikkojen "perusvaatteet" samaan postaukseen. Yhteistä näille vaatteille on kuosit, joita lapset rakastaa ja itsekin tykkään. Kaunis kuosi ei kommervenkkejä kaavavalinnoissa kaipaa, joten sitä peruspertsaa.


Viime vuoden puolella Kangas-mallasta tilatut Liisa Ihmemaassa -kankaat päätyivät suunnitelmien mukaisesti esikoiselle ja keskimmäiselle. Kaavana näissä on Paapiin Siiri helman edestä lyhentämisellä ja takaa pidentämisellä.


Messuostos Paapiilta, Tupasvillatyttö, oli niin esikoisen näköinen, että esikoinen sai siitä paidan Paapiin Myyry-kaavalla. Ihan yhtä kovin ei esikoinen siihen ihastunut kuin minä, mutta totesimme yhdessä, että vähintään yhtä innokkaasti esikoinen kirjoja lukee kuin kuosin tyttö. Ja pinkkiähän sen olla pitää.Keskimmäinen tykkää kovasti Pupu Tupunasta, joten Metsolan kankaat päätyivät hälle. Etu- ja takakappaleeseen riittänyt Tupuna-tilkku sai jatkokseen vähälle käytölle jääneestä raitapaidasta hihakangasta. Tässäkin kaavana Myyry. 

Metsolan aleista nappasin metrin harmaatakin Tupunaa, josta keskimmäinen sai housut Ottobren kaavalla. Taskut ovat ehdottomat ja hauska tämä malli on, valitettavasti en ollut kaavoihin kirjannut numeroa tai mallia ylös.

Samalla kaavalla tein Ryhmä hau -tilkusta housut erään kolmevuotiaan synttärilahjaan. Samaan pakettiin kääriytyy Hau-lapaset Puuhakaspajan ohjeella.
Sekalaista settiä, mutta varsinkin lasten makuun.


tiistai 30. tammikuuta 2018

Frotee- ja velourjemmoja

Päätin ottaa velour- ja froteejemmalaatikkoni pitkästä aikaa esille. Monia tuttuja kuoseja sieltä paljastuikin. On ehkä viimeinen aika ottaa kankaat esille, kun ainakaan pienin ei valikoi, mitä päälleen laittaa - vielähän sekin tulee muuttumaan.


Metsolasta olin joskus hankkinut metrin oranssi-vaaleanpunasävyistä froteeta. Metrin pala riitti esikoiselle Kangaskapinan Talviperhosen kaavalla. Mekosta on jätetty ylähelma pois, mielestäni malli on kiva pelkällä alahelmallakin. Loppukankaasta tein resorihelmaisen tunikan nuorimmaiselle odottamaan koossa 86 cm, tämä on muokattu Paapiin kaavakirjan Myyry-paidan kaavasta.
Myyry-paidan kaava toimi vastaavanlaisena muokkauksena esikoiselle. Ainolan (?) kuviollinen velour miellytti molempia isompia, joten täytyy tehdä vielä keskimmäiselle omansa, tarvitsen tosin ensin lisää punaista resoria. Pienin sai Jujunan Niklaksen kaavalla housut, joissa puolikas takakappale on yksiväristä velouria.
Epämääräisen kokoinen froteepala muovautui - jälleen Myyryä käyttäen - paidaksi keskimmäiselle.


Piparikukan palasta tein nuorimmaiselle Ottobren Koala-haalarit jättämällä haaranepit pois ja lisäämällä ne toiselle olalle. Tein haalarin alavaroilla ja lahjeresorit samasta kankaasta, jäin kuitenkin miettimään, olisiko sittenkin pitänyt käyttää keltaista resoria, kuten saman kankaan Niklas-housuissa. Matustellaan.

Laatikko keveni kummasti, mutta vielä jäi. Muutama kangas odottaa ompelua itselleni, toiselle malli onkin mielessä jo.

maanantai 29. tammikuuta 2018

Mekkotehdas koulutyttöjen tyyliin - Huipputakki


Ompelin itselleni kaksi Huippu-hupputakkia Mekkotehdas koulutyttöjen tyyliin-kirjan mukaisesti. Tein ensin isoimman koon, mutta tällaiselle perus-S-kokoa käyttävälle se on kyllä reilu. Tein ensimmäisen Noshin pippuricollegesta, joka on kyllä aivan ihanaa ommeltavaa. Kangas ei aivan riittänyt taskuihin, joten ensimmäinen versio jäi niitä vaille.

Toisen kokeilun tein 164 cm kaavoilla kuurakuosisesta joustofroteesta. Koko oli jo parempi, mutta kangas mallille haastavampi. Tällä kertaa tosin sain takkiin taskutkin.

Malli on aika kiva. Taskut ovat ehdottomasti plussaa. Se, ettei takkia laiteta kiinni, vaatii totuttelua. Yksi iso "hakaneula" minulla on, voi olla, että kiinnitän takkia tarvittaessa sillä. Helppo malli ommella vähemmänkin ompelua harrastaneelle kyllä.


sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Koska mekkoja ei vaan voi olla liikaa


Tuossa (hups) jo viime vuoden puolella ompelin kaksi ihanaa mekkoa. Keltasävyinen mekko on tehty Jujunan Mystical pockets -kaavoilla. Ostin mekkokaavapaketin Tampereen kädentaitomessuilta, kaavapaketti olikin yksi must-ostoksistani. Myös mekon kangas on messuilta: Shalmiakin volkkarikuosi on aivan ihana varsinkin keltasävyisenä. Ihan ei (reilu) metrin pala riittänyt, joten hihojen loput kikkailin mustalla, kuten sivupalatkin.

Lilasävyinen Paapiin trikoo suorastaan huusi päästä mekoksi Paapiin kaavakirjan mekkokaavalla. Toki ompelin mekon ensin ja sitten katsoin ohjetta, joten mekossa on nyt leikkaus rinnan alla. Toisaalta, kangaspalani tuskin olisi riittänyt ilman poikkisaumaa. 


Nämä taskut ovat kyllä aivan mahtavat! Kaavan koko oli juuri täydellinen ja muutenkin tykkään, ehdottomasti jatkoon.Tämä kaava oli rakkautta ensi silmäyksellä. Koko ja istuvuus hyvä, mallikin ihanan veikeä. Näitäkin täytyy tehdä lisää.