keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Huovutetut tossut Joki-langasta varrella

Nyt alkavat Puro-langat olla loppu. Jäljellä on vielä Huopasia ja Melliä, mutta nyt testiin pääsi Joki-lanka, jota Siwassakin myytiin tarjouksella ja sain viimeiset kerät sieltä tänään napattua. Ei paljon ollut väreissä vaihtoehtoja, mutta erityisesti nämä värilliset tuntuu tällä kylällä olevan vähän joka kaupasta loppu.

Nyt anoppi oli ostanut minulle muutaman kerän tätä ihanan väristä Jokea ja pyysikin tekemään siitä varrelliset tossut. Varsi on Novitan 7 veljestä -lankaa, 12 silmukkaa puikollaan puikkokoolla 3,5. Varren pituus on noin 18 senttiä, mutta harvemmin mittailen mitään tuollaisia kovinkaan tarkasti, vaan katson silmämääräisesti, mikä näyttäisi hyvältä. Niin tälläkin erää ja mittauksen tein vasta kuvia varten.

Joki-lankaan vaihtuessa myös puikkokoko vaihtui 6,5 koon puikkoihin. Ensimmäistä kertaa testiin pääsivät uudet bambupuikkoni! Voi mikä ihana neule-elämys jälleen: Joki ja bambu! Aluksi tein noilla 12 silmukalla kolme kierrosta sileää, jonka jälkeen aloitin kantalapun: kaksitoista edestakaista kierrosta. Kantalapun kavennuksiin keskelle jätin jälleen kahdeksan silmukkaa ja kavensin loput. Kantapään reunoilta on poimittu niin ikään 12 silmukkaa plus yksi taitekohdasta eli yhteensä 13 silmukkaa. 

Kavennuksien jälkeen joka puikolla oli taas 12 silmukkaa. Koska tossuista oli tarkoitus tehdä 38/39 kokoa vastaavaa, neuloin kannasta lähtien 33 cm verran sukkaa, kunnes aloitin kärkikavennukset seuraavanlaisesti:

Neljä oikein, kaksi yhteen, neljä oikein, kaksi yhteen.
Neljä kierrosta ilman kavennuksia.
Kolme oikein, kaksi yhteen, kolme oikein, kaksi yhteen.
Kolme kierrosta ilman kavennuksia.
Kaksi oikein, kaksi yhteen, kaksi oikein, kaksi yhteen.
Kaksi kierrosta ilman kavennuksia.
Yksi oikein, kaksi yhteen, yksi oikein, kaksi yhteen.
Yksi kierros ilman kavennuksia.
Kaksi yhteen, kaksi yhteen.
Lanka loppujen kahdeksan silmukan läpi.

Näin sukan pituudeksi tuli 40,5 cm kutakuinkin.


Pesin sukat muovipussit sisällä (parilla pitkällä pistolla kiinnitettynä) ja tadaa! Koko sattui juuri hyväksi :) Vähän venyttelin muotoa, mutta suurempaa väkivaltaa ei tällä erää tarvittu. Leveys on siinä ja siinä, olisiko pitänyt jättää pari silmukkaa vähemmäksi tai ottaa puolikokoa pienemmät numerot, mutta toisaalta itse pidän siitä, ettei sukat purista tai ahdista mistään kohdin. Eli tällaiset tulee kyllä itsellekin!


4 kommenttia:

 1. näyttää hienoilta!pakko itsekin kokeilla.kiitos ohjeesta!!!

  VastaaPoista
 2. tulipa hienot. Tosi mahtava idea!

  VastaaPoista
 3. Hianot! Paljonko meni Joki-lankaa? Hamstrasin sitä ihan muita juttuja varten mutta tuossa muutama päivä sitten alkoi tossuprojekti, hauska huomata että tätä on liikkeellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni hieman reilut kaksi kerää näihin meni. Suurinpiirtein kahdella kerällä saa n. 38 koon tossut (jos en ihan väärin muista, hetkeen kun en ole näitä tehnyt :))

   Poista

Kiitos kommentistasi!