torstai 30. toukokuuta 2019

Siiri-tunika kohtaa olkafrillat


Tykkään tosi paljon Paapiin kaavakirjan Siiri-tunikasta. Tämäkin tunikat on tehty sillä kaavalla, toisen helmaa vähän pidennetty, kun kangasta oli reilummin. Leikkasin olkiin röyhelöt vapaalla kädellä. Reunat on ommeltu rullapäärmeellä. Rypytin frillat framilonilla ja kiinnitin olkasaumoihin. Pääntiet on kantattu käsin samalla kankaalla ja ommeltu peitetikillä. Peitetikattu ovat myöskin pääntie ja helma.


keskiviikko 29. toukokuuta 2019

Hempeät talviperhoset


Nämä hempeät Majapuut päätyivät suloisiksi frillaolkamekoiksi Kangaskapinan Talviperhosen kaavalla. Kummassakin on kaavasta vain alahelma. Helman sekä frillat olen tehnyt rullapäärmeellä. Ai että uusi Pfaff tekikin kaunista! Ja vielä kikkailematta ja varsin helpoin säädöin.
Pääntiet kanttasin samasta kankaasta käsin.

maanantai 27. toukokuuta 2019

Synttärilahja ja kerhomuistamiset


Eräs Muumi-fani täytti pyöreitä. Juhliin veimme lahjaksi tottakai Muumia sekä enkeleitä, jotka ovat myös sankarille keräilyn kohde. 

Finlaysonin Muumi-sivuverhosta ompelin meikkipussin, vuorina pinkkiä puuvillaa. Tämä tekniikka tehdä pussukka olisi pitänyt opetella jo ennen joulua, mutta onpa ensi jouluksi idea valmiina. Täytyykin kuvata ja kirjoittaa ohje blogiin seuraavasta pussukasta, tämä onnistuu koulutyönäkin monelta.

Kerhot jäivät kesälomalle. Keskisiskos sai viedä ensimmäisen kerhovuotensa päätteeksi ihanille kerhotädeille kestotiskirätit, jotka on tehty bambusta. Helppoa, mutta käytännöllistä. Ja koska suutarin lapsella ei ole kenkiä, koskahan muistaisin surauttaa näitä uusia omaan käyttöön.sunnuntai 26. toukokuuta 2019

Koiria ja norsuja


Verson puodin paketti toi tulleissaan Norsujemmaa. Näissä jemma-kuoseissa lähes poikkeuksetta hahmot ovat olleet aika isoja, ja pieniin vaatteisiin sommittelua täytyykin miettiä. Se taas usein tarkoittaa, että kankaasta jää herkästi hukkapaloja.

Tällä kertaa valmistui 62 cm body hyväksi todetulla Jujunan Nooa-kaavalla. Hihanpituutta lisäsin sentin ja taakse haaraa hieman pidensin. Resorikantit tein kääntäjällä ja peittarilla. Verson puodilta on myös tämä koira-aiheinen college. Tein siitä samistelupaidat pikkuvauvelille sekä tämän isosiskolle. Pikkupaitaan käytin pohjana Nooa-bodya, jotta olisi helpompi puettava noin pienelle. Isomman paidan kaava on alkujaan valmispaidasta. Kangas riitti vielä housuihin, joten tein Jujunan Niklas-kaavaa käyttäen saman koon pökät.lauantai 25. toukokuuta 2019

Ilman ylimääräistä


Joskus yksinkertaisuus on kaikkein kauneinta. Kun kuosi on kaunis ja siinä on sitä jotain, parhaiten sopii hieman riisutumpi kaava. Ainolan upea Pompom-trikoo ja lila orvokkitrikoo (olikohan Jyväskylän kangaskaupalta) päätyivätkin perustrikoopaidoiksi Paapiin Myyry-paitakaavalla. Eivätkä nämä kyllä kaipaa yhtään enempää. Todella upeat kuosit! 

Kumpaankin kanttasin pääntien käsin kolminkerroin samasta paitakankaasta. Hihansuut ja helman olen kääntänyt ja ommellut peitetikillä.


perjantai 24. toukokuuta 2019

Satubaletin esitystunika


Kaverin tyttö on samassa satubalettiryhmässä kuin oma keskimmäiseni. Meillä valkeat esitysvaatteet löytyivät jouluisen lumienkeliesityksen myötä, mutta kaverin tytön kaapista ei vaadittua valkeaa yläosaa löytynyt. Nopealla aikataululla simppeli Siiri-tunika hieman pidennetyllä helmalla ja pitsilisällä. Rintaan valikoitunut pitsin pätkä oli juuri sopivan mittainen, veikkaan, että tämä on jäännöstä hääpukuompeluksista. Trikoo on Kangaskapinasta. Päätie on kantattu resorilla.torstai 23. toukokuuta 2019

Eläinkuosiset paidat


Nämä trikoot ovat niin 😍 Ainolan Metsäneläimet ja Majapuun Susse kolahtivat kyllä heti. Kaavana näissä paidoissa on Noshin paitakaava, joihin olen jälleen tehnyt ohjeen mukaiset pitkät käänteet hihoihin. Pääntie on kantattu resorilla kolminkerroin kääntävällä kääntäjällä.

keskiviikko 22. toukokuuta 2019

Päällystetty makuupussi


Pitkästä aikaa tuli päällystettyä äitiyspakkauksen makuupussi. Aika herkku tästä tulikin, vaikka itse sanonkin. Pari vuotta sitten päällystin pussin ja nyt tein sen viisaammin - ja siistimmin! Haluatko kuulla miten? Näin:

1. Purin vanhasta pussista kantin kauttaaltaan. Tämän jälkeen purin myös vetoketjut. 
2. Ompelin lettikankaaseen vaalean puuvillakankaan nurjalle kiinni, sillä tumma pussi kuulsi läpi. 
3. Neulasin vetoketjut kiinni (toisen vaihdoin, kun se oli rikki) päällikankaaseen. Sietää olla tarkkana, että ketju tulee oikein päin! 
4. Kiinnitin pussin niin, että pussin valkea puoli on "oikea puoli" ja uuden kankaan oikea puoli vastaavasti oikea puoli. Nämä oikeat puolet vastakkain ja ompelu ympäri pussiin, muista kääntöaukko vetoketjuttomaan kohtaan. 
5. Pussi kääntöaukosta ympäri ja kääntöaukko kiinni. Itse ompelin käsin. Tadaa! Jos yhtään epäilyttää, ketju kannattaa harsia kiinni.
Tähän tein vielä napinläpeä matkimalla reiät rattaiden vöille.

tiistai 21. toukokuuta 2019

Trikoopaidat


Noshilla oli ennen ilmaisia kaavoja sivuillaan. Myös Suuri käsityölehti julkaisi muutama vuosi sitten pari kaavoistaan. Noshin paitakaavalla kääntöhihoineen valmistui kolme trikoopaitaa.


Ainolan PomPom on todella kaunis kuosi. Tämän "tyttöväritys" on aivan ihana! Eikä yhtään hullumpi tämä sinisävyinenkään.


Jyväskylän kangaskaupan raita on kyllä kivan tuntuista ja ainakin aiemmin kestänyt hyvin käyttökertojakin. 


Ainolan Käpylehmissä on pehmeyttä ja herkkyyttä. Nämä kankaat kyllä ovat tähän asti aina vakuuttaneet laadukkuudellaan.