torstai 28. toukokuuta 2015

Kissamekko tähtilegginseillä


Kuukauden päivät sitten kimppatilattiin ompelevien ihmisten kanssa Kankaita.comilta. Muutamaan kankaaseen piti itsekin sortua ja tästä kissakankaasta tulikin heti sen nähdessäni idea. Samaan sävyyn kun vielä löytyi tähtitrikoota, niin setti oli valmis ommeltavaksi. Resori löytyi jemmoista ja tällä erää peitetikkikoneeseenkin sattui sopivan pinkkiä lankaa.

Mekkoon kaavana on Ottobreen 4/14 Autumn forest, tosin helmaa reilusti pidennetty ja levennetty. Kaavana minulla oli piirretty 92 cm, mutta pituusmuutoksin lähdin tähtäämään kokoa 98 cm. Leggiensien kaavan olen jossain vaiheessa piirtänyt jostain Ottobresta, mutta aina muokannut pituuksia mallaten malliin tai entisiin leggareihin. 

Koska en vieläkään käsitä, että isompi neiti on jo iso tyttö, eikä enää vauvakokoa, en osaa ostaa kankaita legginseihin tarpeeksi. Niinpä puolimetrinen ei aivan riittänyt, mutta housut sain ajoiksi tekemällä irrallisesti suikaleesta vyötärökaitaleen. Tämän kaitaleen sisään laitoin leveän kuminauhan. Lahkeensuut peitetikkasin, kuten mekon helman ja hihansuut sekä pääntien resorikaitaleen.

Hieman vielä reilu setti on, mutta mieluummin niin, sillä kasvu on huimaa. Niin kiva setti tuntui kuitenkin olevan, että siinä ihan tanssitti! Eikä sitä suostuttu päältä riisumaan kuvien jälkeenkään.


tiistai 26. toukokuuta 2015

Rohkean naisen punainen iltapuku

Sain pyynnön tehdä iltapuvun. Liikkeelle lähdettiin ajatuksista ja ideoista, muutamaa kuvaakin katsottiin. Jotain yksinkertaista, mutta kuitenkin näyttävää. Jokin idea. 

Kankaaksi iltapukuun valikoitui punainen morsiussatiini, joka on näyttävä jo itsessään. Punainen ihanuus löytyi paikallisen kangaskaupan kautta tilattuna. Myös vuorikangas ketjuineen ja lankoineen löytyi läheltä. Tukikankaat ja sovituksen puuvillat sen sijaan löytyivät omista, vuosien varrelta kasaantuneista kätköistä. Suoraa kaavaa ei malliin löytynyt, joten selailin Suuri käsityö -lehtiä ja yhdistelin sopivia malleja saaden yhdessä mallista pääntien, toisesta olat ja lopusta helmat. Sovituskappaleen ja sovittelun myötä lopputuloksesta tuli seuraavanlainen. (Pukua kyllä on silitetty tekovaiheissa, mutta ei enää lopuksi viimeisten mutistelujen jälkeen, se tapahtukoon vielä ennen varsinaisia juhlia. Pahoittelut siis!)Puvun selässä on piilovetoketju. Kyllä täytyy sanoa, että minä niiiiin rakastan tuota paininjalkaa kyseisen ketjun ompeluun!


Kaula-aukko uurtuu syvälle ja siksipä tämä puku sopii vain rohkealle, hyvin itsensä kantavalle naiselle. Eihän sieltä mitään ylimääräistä tukevuuen myötä vilku ja näyttävä valinta se on!

Pukuun laitettiin vyötärölle paljettivyö, jota voi pitää joko yksinkertaisesti tai kaksinkertaisesti ristiin, halutessaan ilman vyötä. Tämän takia vyö on irrotettava ja tuleepa käyttöikää muokattavuudella taas lisää.
Vaikka kuvista puku näyttää rintamukselta vetävän, ei se ihan niinkään mennyt. Pikaiset kuvat vähän huonolla asettelulla ja silmät neljässä alle kouluikäisessä lapsessa luovat omat ryppynsä :) 

Mutta minusta se on silti aika "pähee" ;)


maanantai 25. toukokuuta 2015

Reaverset - Star edition testissä!


Olen jo esitellyt kolme paria Reaverseja. Tällä erää näissä neulotuissa "Converseissa" aiempiin on erona virkatun pohjan tilalla neulottu pohja. Ohjeen kyseisiin tossuihin voi ostaa Ravelrysta. Vaikka itse olen virkkuukoukun varressa vielä aloittelija, kolmansien tossujen jälkeen äänen minulta saavat nimenomaan nuo virkatulla pohjalla olevat tossut.

Neulotut pohjat ovat nopeammat ja helpommat tehdä. Huomattavasti. Ne ovat kuitenkin ilmeeltään minusta sen verran pliisummat, että tykkään virkatuista enemmän. Koko on kuitenkin näissä kerralla passeli, kun taas virkatussa paljon enemmän käsialasta ja "fiiliksestä" - ehkä vähän tuuristakin - kiinni. 


Miehen täti esitti jossain vaiheessa - ehkä vähän ohimennenkin - toiveen vaaleanpunaisista tossuista. Syntymäpäivä kolkuttelikin sopivasti ja näin kahvipöydän ääressä seuraan pääsivät uudet tossut. Lankana näissä siis seiskaveikka ja toteutus aivan ohjeen mukainen. Opinpa muuten tekemään nuo valkoiset virkkauksetkin oikein tällä kertaa! Seuraavaksi aion kokeilla tätä Star Edition -ohjetta pienin muokkauksin: nythän kärki on tehty nurjalla silmukalla, mutta miksei se voisi olla kokonaan oikeaakin. Ehkä kokeieln niin seuraaviin.sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Menneiden vuosien iltapuvut

Kuluneina vuosina olen tehnyt paljon ilta- ja juhlapukuja. Päätin tehdä tämän postauksen iltapuvuista - mukaan lukien wanhointanssipuvut ja hääpuvut. Teen muista juhla-asuista postauksen myöohemmin. 

Olen tehnyt iltapukuja useita. Siskoni on vuosien kuluessa käyttänyt paljon iltapukuja eri tapahtumissa, eikä ole ollenkaan laittanut vastaan ehdotuksiani uusista puvuista. Molemmat ovat olleet tyytyväisiä, niin puvunkäyttäjä kuin minä saadessani tehdä puvun käyttöön. En ole varmaan kuvannut aivan kaikkia tekemiäni pukuja, sillä mielestäni niitä piti olla useampi. Nykyiseltä kiintolevyltäni löysin kuvia ainakin vuodesta 2010 alkaen. Tässä siis niitä.

Itselleni tein iltapuvun keväällä 2011 pinkistä ja mustasta ryppytaftista. Puku oli tuon muodin mukaisesti olkaimeton. Kylkeen kirjailin koneellani kuvion, josta myöhemmin tulikin lempparini - tästä syystä se esiintyy useammassakin tekemässäni mekossa. Mekon takaosaan tein nyörin, sillä näin koon saa paremmin kantajalleen sopivaksi. Ehkä puku silti oli sopivampi tuolloin kuin nyt, kun synnytyksestä on vasta pari kuukautta aikaa.. mutta ehkä joku päivä se näyttää taas yhtä hyvältä.


Toinen itselleni tekemä mekko on kiinamekko, sillä rakastan kiinamekkoja. Yksinkertaistettu malli tosin. Kangas on alkujaan verhokangas, mutta miksei se yhtä hyvin palvelisi juhlapukunakin. Minä en ole koskaan katsonut kankaissa, mihin ne nimenomaan olisi tarkoitettu, vaan mitä oma silmäni sanoo.

Tein nelisen vuotta sitten siskolleni puvun vuorokauden varoitusajalla. Aluksi ajattelin, etten tekisi pukua, mutta edellisiltana alkoi idea kuitenkin koukuttaa ja ehdotin siskolleni uutta pukua. Kukapa uudesta puvusta kieltäytyisi. Tein sen kuitenkin "lainapuvuksi", sillä olemme hyvin samaa kokoa. Tässä kankaassa oli valmiiksi kukkakoristelut, joita oli aivan ehdottomasti hyödynnettävä, silläkin uhalla, että yläosan yhteen kappaleeseen kangas tuli asettaa väärään lankasuuntaan ja värisävyn ero näkyi.


Tämän sinisen iltapuvun tein ryppytaftista keväällä 2011. Puvun kylkeen tein kuvion tuolloin varsin uudelle ompelukoneellani. 
Olen tehnyt siskolleni lilan iltapuvun Intiasta ostetuista silkeistä. Kyseiseen iltapukuun tein tukevan korsettimaisen yläosan laittamalla sen sisään villakangasta. Viimeisimmästä iltapuvusta siskolleni tein oman postauksensa. Satiinia ja pitsiä.


Siskoni lisäksi olen tehnyt pukuja muutamille muille ihmisille. Näihin ihmisiin lukeutuu myös isäni sisko, jolle tein puvun useampi vuosi sitten. Myös tuohon pukuun tein koneella kirjailun sivuun. Puvun kaveriksi tehtiin myös sifonkijakku käsivarsia peittämään.
Myös oma äitini on saanut useamman puvun ylleen koneeni kautta.Näiden pukujen lisäksi tein keväällä 2011 iltapuvun ystävälleni. Nyöritys on aina kuulunut pukuihini, niinpä myös tähän.
Kiinalaisvaikutteinenkin puku täytyi kokeilla pari vuotta sitten satiinista.


Iltapukujen lisäksi olen tehnyt useamman hääpuvun, joista ensimmäisen muistaakseni 2010. Pukuun löytyi melko suora malli Suuresta käsityölehdestä. Paikallinen kangasliike kirjoi pukuun kirjailun.Toisen hääpuvun samaan väriskaalaan tein vuotta myöhemmin.Jokunen vuosi sitten tein valkoisen morsiussatiinisen hääpuvun, jossa helmassa on "halkio", jonka hameen sisäkankaana on pitsimäine kangas. Kangas on myös valkoinen, eikä kuvissa erotu niin hyvin, kuin erottui "luonnossa"Viime vuonna tein puvun taftista yhdistellen erikaavoja ja osaten jo muokata aika paljon tarpeen mukaan.Välissä ehdin tosin tehdä satiiniyläosaisen hääpuvun, jossa helma oli sifonkia ja vyötäröä koristi pitsinauha, kuten myös selkäosaa. Puvun kaava oli sama kuin omassa punaisessa iltapuvussani.Näiden lisäksi olen tehnyt muutamia wanhointanssipukuja. Oman pukuni tein vuonna 2004-2005 (valitettavasti nuo kuvat ovat paperikuvia. Ehkä joku päivä skannaan yhden..) ja tämän jälkeen tein pyynnöstä myös opiskeluystäväni pikkusiskolle punaisesta taftista.


Sekä hyvin kauan tuntemalleni opiskelijalle puvun kuvasta liikkeelle lähtien ryppytaftia käyttäen.
Pikkuserkulleni satiinista iltapukumaisemman puvun sekä tämän avecille kaulaan samansävyn koristuksen.