keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Pitsineuletakki äidille joululahjaksi


Tein äidilleni joululahjaksi neuletakin. Valmista mallia kyseiseen takkiin ei löytynyt, vaan selailin useita Novitan malleja, joissa jossakin pääntie näytti suurinpiirtein siltä, kun halusin, toisessa taas koko muuten oli 7 veljellä -langalla neulottu. Pitsikuvion takkiin nappasin Novitan vauvan villtakista, jonka ohjetta noudatellen olen tehnyt jo ennen tyttären syntymää tälle neuletakin. Ajatus tehdä mummille samanlainen villatakki lähtikin alunperin tästä pikkuneidin neuletakista, sillä äitini näki neuletakin pikkuneidin päällä ottaessamme hänestä joulukorttikuvia. Äitini toivoikin sitten tällaista vastaavaa takkia "pitkän ajan projektina", mutta lopulta se valmistui parissa viikossa villasukkien ohella.

Takin hihoista tuli vähän turhan pitkät, mutta onneksi resorit voi kääntää. Takki olisi voinut olla vähän pidempi, vaikka kuinka yritin itsenikin päällä mallata. Toki takki on aika raskas - menihän lankaa noin 600 grammaa, mutta toivottavasti takille tulee käyttöä. 
Lankana käytössä oli siis Novitan 7 veljestä vaaleanlilan sävyssä. Napit löytyivät nappilaatikon kätköistä.
lauantai 27. joulukuuta 2014

Huovutetut lapsen tossut varrella

Varrellisista huopatöppösistä näyttää tulleen varsinainen muoti-ilmiö viime viikkojen aikana. Myös itse halusin noita tossuja ja niiden tekoa kokeilla, mutta ensin täytyi alta saada jouluiset työt. Nyt joulunpyhinä oli aikaa uudelle hommalle ja niinpä kaivoin Huopaset esiin Tapaninpäivänä. Nopea ja mukava työ!

Löysin netistä Pizzicaton ohjeen vauvan huovutettuihin töppösiin neulotulla joustovarrella, jota päätin kokeilla hieman suurennettuna. Pizzicaton ohje on tarkoitettu alle vuoden ikäiselle, joten lisäsin muutamia senttejä, jotta saisin töppösistä sopivat vajaa kaksivuotiaalle neidille. Luin jostain, että kun tossu on ilman huovutusta sopiva 38 jalkaan, tulee siitä sopiva 22 koon jalkaan huovuttamisen myötä: paikkansa piti just, eikä melkein! Eivät nimittäin ole reilut neidin 22 koon jalkaan.

Neuloin tossut tasona kasikoon puikoilla ohjeen mukaisesti tehden pari senttiä kumpaankin mittaan lisää. Tämän jälkeen ompelin saumat, käänsin tossut ja kiinnitin pitkin pistoin sisään muovipussit. Pesin tossut ohjeen mukaisesti 40 asteessa, mutta ne eivät huopuneet mielestäni tarpeeksi. Siispä pistin tossut muotoilun jälkeen uudelleen koneeseen, mutta 60 asteeseen. Nyt en enää laittanut muovipusseja sisään, sillä ne olivat irronneet jo aiemman pesun aikana. 


Muotoilun jälkeen harjasin tossuja hieman kissan karstaharjalla. Neuloin 40 silmukalla 3o, 2n -joustinneuleella varret Novitan Seitsemän veljeksen jämäkerästä ompelin nämä tossuun kiinni harsinpistoin.

 


Pohjiin laitoin vielä jarruainetta, jos tossut pienissä jaloissa sisäkäytössä ovatkin hurjan liukkaat. Pieni malli ei ollut kovin innokas poseeraamaan, joten nappasin sovituskuvat kesken lukupuuhien.

perjantai 26. joulukuuta 2014

Joululahjoista paljastunutta pikkuväelle

Pikkuväelle ehdin jonkin verran tekemään paketteja itse, mutta en läheskään niin paljon, mitä olin suunnitellut. Pari pakettia odottaakin valmistumista, mutta onneksi heillä on syntymäpäivät heti alkuvuodesta, jospa siihen mennessä ompelukone ehtisi laulaa hieman reippaammin.

Kummipojalle lähti joulun alla olleille synttäreille kaksi paitaa, jotka ovat minustakin aika ihanat. Pikkumies kaks vee on kova kaivurifani, joten tämä oranssi kaivurikangas oli kuin tehty hänelle. Samasta kankaasta teinkin paidan pyynnöstä myös toiselle pikkumiehelle - siinä myös hihat samaa kuosia - mutta kyseinen paita taisi jäädä kuvaamatta. Toiseksi kummipojan pakettiin lähti ihana autokuosinen paita. Kummipojan äitit tykkää raidasta, joten sitä löytyy sitten hihoista :) Kaavat paitoihin ovat alkujaan Ottobresta, mutta jo aikoja sitten piirretyt, joten numeroa en osaa sanoa.

Anoppi pyysi tekemään tutulle pikkuneidille pitkän hupparin, joka valmistui jemmoista löytyneestä lilasta, ohuesta collegesta. Myös helman resori on jemmakätköistä. Huppariin käytin perushupparin kaavaa koossa 134 cm, mutta pidensin helmaa ja sovelsin muutenkin, taskun esimerkiksi piirsin itse vapaalla kädellä.

Anoppi pyysi myös sukulaispojan pakettiin parit collegepöksyt, jotka myös valmistui jemmasta löytyineistä collegepaloista ja resoreista. Housujen vyötäröllä on paksu kuminauha ja peitetikkaus. Näihinkin kaava on lähtöjään Ottobrestä, mutta numero ajan myötä unohtunut. Resoreihin laitoin reilusti pituutta, jotta olisivat pitkäikäiset.tiistai 23. joulukuuta 2014

Kolmen sukupolven lahjasukat - ajoissa sittenkin!


Ennen kuin vuorokausi ehtii kääntyä aaton puolelle, ovat viimeisetkin lahjasukat saaneet kääröt ympärilleen. Viimeiset lahjasukat valmistuivat kolmen eri sukupolven edustajille: miehen mummolle oranssisävyiset Polkat, isälleni Viidakkolangan maastokuvioiset ja veljelleni vihreää Polkkaa, kaikki siis jälleen kerran Novitan Seitsemän veljestä langasta neulottuja. Mummon sukkien vartta koristaa Twist or not, kun taas miehet saavat jalkojaan lämmittämään perussukat. Mietin kyllä Twist or notia myös veljelleni, mutta pelasin varman päälle ja tein miehisen tavalliset.Nyt kun vuoden sukat alkaa olla paketissa, on aika siirtyä muihin suunnitelmiin: huovutettuja tossuja, tuubihuivi itselle, villapaitoja, neuletakkeja.. Joululahjaneuleita ja -ompeleita tulen esittelemään lähipäivän postauksissa, niitä kun en ole ainakaan uskaltanut laittaa siltä varalta, että asianomaiset tänne eksyisivät :)

torstai 18. joulukuuta 2014

Jäähyväisiksi virkattu pöllö ja karkkipurkit


Huomenna on viimeinen työpäiväni taas hetkeen. Jään siis vapaalle nykyisestä paikastani ainakin syksyyn asti ja niinpä päätin muistaa työryhmääni ja muitakin kollegoita pienin muistamisin. Tiimiläisille annan isoista pilttipurkeista askarrellut purnukat sisältäen jouluisia suklaita. Kannen päälle on aseteltu puuvillakangas, jonka reuna on huoliteltu (vähemmän kauniisti) saumurilla. En ymmärrä, kuinka koneeni säädöt olivat menneet nollille (pölyjä pyyhkiessä?), enkä nyt saa saumuria millään tekemään siistiä :( Vielä olisi kuitenkin muutama jouluommelkin tekemättä! Silkkinauha pelastakoon tämän kauhistuksen.

Koko porukka tulee huomenna löytämään kahvipöydästä pöllön (ja suklaata!), jonka virkkasin ihan oman pään mukaan. Ensin ajattelin ommella pöllön, mutta pikkuneiti ei ollut tänään ollenkaan yhteistyökykyisellä fiiliksellä, joten jätin suosiolla iltavirkkaukset neidin nukkumaanmenon jälkeiseen aikaan. Joululahjaneulonnat jäivät kyllä nyt rästiin. 

Pöllön kaulassa on pylväitä, jotta saatoin pujottaa nauhan ja kirjoittaa tähän kangastussilla kiitokseni. Toivottavasti tykkäävät :)