maanantai 23. helmikuuta 2015

Ruttusukat


Alekorista löytyi ihanan väristä Seiskaveikan raitalankaa vihreänsävyissä. Pidemmän aikaa jo olen ihastellut ns. ruttusukkia, joten päätin kokeilla mallia itsekin. Tein sukat Magic loop -tekniikalla neulomalla ne siis molemmat samaan aikaan pitkällä pyöröpuikolla kumpikin omasta kerästään. Ensin ajattelin tehdä aloituksen samasta kohdasta, mutta kun samaa kohtaa ei tuntunut löytyvän, luovutin. Radat näissä sukissa hukkuvat kuitenkin, eikä minua itseäni haittaa raitalangoissa yleensäkään, jos eivät ole aivan identtiset. 

Ruttusukassa neulotaan aluksi joustinvarsi - itse tein 2 o, 2 n -neulosta kahdeksan kierrosta - ja tämän jälkeen neulotaan ainaoikeaa. 12 neulotun kierroksen jälkeen seuraava kierros liitetään kiinni 7 ensimmäisen silmukan osalta yhdeksän kierrosta aiemman rivin silmukoihin, seuraavat seitsemän neulotaan kiinnittämättä ja näin jatketaan loppuun. Resorissa minulla on 48 silmukkaa, mutta sen jälkeen lisätty kullekin puikolle (looppaamalla kuvitelluille puikoille..) kaksi silmukkaa, jolloin sileässä neuleessa on 14*4 silmukkaa eli 56 silmukkaa. 

Ensimmäisen rutun jälkeen neulotaan taas 12 kierrosta, mutta puikollaan ensimmäiset seitsemän neulotaan sellaisenaan ja viimeiset seitsemän kiinnitetään yhdeksän riviä ylempiin. 

Kivannäköiset, mutta minua varrenteko turhautti todella. Saa nähdä, koska tulee seuraavat rutut tehtyä...perjantai 20. helmikuuta 2015

Kesämekkotunikoita isosiskolle


Kuluneen viikon aikana olen ommellut suorastaan poikkeuksellisen paljon nimittäin kaksi ihanan pinkkiä trikootunikaa (pidentäen mekkopituisiksi) Ottobren (1/13) Lucky cat -kaavalla koossa 98 cm. Muokkauksena tosiaan pidensin helmaa sillä ajatuksella, että tunikan käyttöikä olisi näin pidempi käyden ensin mekoksi. Nyt kun taloudessa on kaksi pientä tyttöä, tekee mieli tehdä oikein kunnolla tyttömäistä esikoiselle - tuleehan ne kuitenkin käytettyä jopa kahdella.

Kankaat tunikoihin ovat tulleet ostetuksi ajansaatossa: lintutrikoo paikallisesta kangaskaupasta, raita teis mistä, pallollinen ja karkkitrikoo jostain verkkokaupasta.
keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Vessakyltit hamahelmistä


En ole koskaan askarrellut hamahelmistä. Vuosi sitten Tiimarin konkkamyynnissä hamahelmien ollessa varsin edullisia (oliko tarjous -70% vai jopa -90%?) ostin laatikollisen helmiä ja alustoja ajatellen, että jos neiti yhtään äitiinsä tulee, kaikenlainen sorminäppäryyttä kehittävä voi aikanaan olla ajankohtaista. Tällä hetkellä neidin ollessa vielä hitusen vajaa kaksivuotias sorminäppäryys ei aivan riitä näihin helmiin, joten ostin meille hieman maxi hamoja, joilla pääsee harjoittelemaan. Itse hamahelmien idea näyttää kuitenkin vielä olevan kadoksissa, mutta mikäpä kiire tässä valmiissa maailmassa olisikaan.

Näin netissä kuvan, kun joku oli tehnyt mustavalkeat vessakyltit hamahelmistä. Ne olivat mielestäni niin upeat, että päätin itsekin kokeilla omaa versiota. Niinpä helmistä muodoista sinivalkea mies ja punavalkea nainen, jotka odottavat vuoroaan vessanoven taakse. Nyt ei tarvitse jokaisen ensi kertaa meillä käyvän kysyä edes, missä on vessa!
sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Leppäkerttumekko pikkusiskolle


Pitkästä aikaa tällä viikolla sain vähän ommeltuakin. Tyttömäiset kankaat ovat nyt kovasti kutkutelleet tekemään yhtä sun toista ja niinpä otin esille tämän ihanan leppäkerttutrikoon, josta muovautui ensimmäinen tekemäni vaate juuri tälle typykälle. Pikkusisko sai Ottobreen 4/2010 kaavaa muokaten mekon. Kaavahan siis on raglanhihaisen paidan, jossa on nepparit, mutta leikkasin kaavan rinnan alta poikki ja lisäsin siihen helmaa rypyttäen. Lisäksi pidensin hihanmittaa jättäen resorit pois ja ommellen peitetikin kauemmas, näin hihat näyttävät kivalta käärittynäkin. Nythän mekko on vielä auttamatta hihoista reilu, mutta näin käyttökelpoinen ja pidempiaikaisempi.
tiistai 10. helmikuuta 2015

Polvisukat valepalmikolla

Ihastuin Novitan seiskaveikan lilaansävyyn. Oikeastaan kyllä molempiin lilansävyihin, tähän ja siihen tummaan. Minusta on hieman harmi, että Novita vaihtaa niin kovin tiheään lankojensa sävyjä. On siis paras hamstrata kerralla säilöön sopiva määrä kutakin sävyä ja ennakoida, mitä meinaa langasta tehdä. Onneksi tätäkin lankaa minulla oli nyt kaksi kerää jemmassa, sillä nämä polvisukat eivät aivan valmistuneet yhdestä kerästä, vaan toistakin vaadittiin. Toki tätä sävyä olisi vielä voinut jostain kaupasta pienen vaivan jälkeen löytääkin, vaikka uudet sävyt ovat jo tulossa.

Nämä polvisukat - jotka tein aivan itselleni - on tehty 50 silmukalla valepalmikkoa ilman kavennuksia: sopivan piukka varsi pohkeelle, mutta kuitenkin riittävästi, ettei kiristä. Pidän tästä kuviosta todella paljon, mutta seuraavaksi jotain uutta :)


torstai 5. helmikuuta 2015

Villitys-kirjoneulesukatFacebookin villasukkaryhmän on vallannut uusi villitys: Villitys-kirjoneulesukat. Ensin sukkia esiintyi yhdet, sitten toiset ja sitten houkutus tehdä kirjoneulesukat itsekin oli jo niin suuri, että ne oli tehtävä heti seuraavaksi. Onhan tällaiset sukat hitaammat tehdä kuin yksiväriset, mutta kaiken vaivan väärti. Lankana minulla näissä Villityksissä on Novitan Seiskaveikan Polkka ja ruskea. Polkan kerää jäi vielä sen verran, että saisi toisetkin kirjoneuleiset tehtyä, ruskeaa jämäkerä. 

Kuvio oli aluksi ajatusta vaativa, mutta lopulta kuvion oppi niin hyvin, ettei juuri tarvinnut edes piirrosta. Liitin mallikerran postauksen loppuun, jos joku ei kyseisessä sukkaryhmässä ole ja siellä jo ole malliin ihastunut. Nyt olisin helppo tehdä toiset sukat, kun kuvio on hyvin päässä - nämä taitavat lähteä lahjakassiin, sillä himoitsen itselleni musta-sateenkaari-värityksellä tehtyjä... 

Varressa on 60 silmukkaa, joten tein ne viidellä 12 silmukan puikolla, resorissa kaventuu 48 silmukkaan, jolla tehty jalkapöydän osuus. Puikkokokona minulla oli 3,5. Siinä ja siinä, saisivatko kuitenkin olla vähän tiukemmat, mutta kuviokerran takia ei paljon jousteta.Malli on siis alunperin otettu kuulemma villapaidan ohjeesta. Luvan jakamiseen olen varmistanut henkilöltä, joka sen laittoi kiertoon poimittuaan sen löytämästään ohjeesta :)


Aikas kivat, vai mitä?

tiistai 3. helmikuuta 2015

Kaksi trikootunikaa isosiskolle

Nyt viimeisin viikko on ollut varsin hiljaista käsityörintamalla ja tutut tietävätkin syyn: meidän perheeseen syntyi tasan viikko sitten maailman ihanin toinen tytär :) Pikkusisko on rauhallinen, mutta varsin nälkäinen, joten aika menee pitkälti täyttäessä pikkusiskon vatsaa ja huomioidessa isosiskoa. Täytyy silti sanoa, että elämä on parasta juuri nyt: tytöt ovat maailman ihanimmat.

Ennen synnytystä ehdin tehdä pari tunikaa isommalle neidille ja nyt viimein niitä kuvailinkin. Hankin joku aika sitten kissakangasta, voisi melkeinpä sanoa, että tytön omasta toiveesta. Meillä ollaan hirmuisia kissafaneja, joten tunikasta tuli mieluinen. Yhdistin levottomaan printtiin raitaa hihoihin ja selkäosan tein yksivärisestä pinkistä. Kaula-aukkoon tein pienen lenkin tuomaan ilmettä muuten perustunikaan.Toiseksi tein jämäpalakankaasta kukkatunikan, johon käytin kankaan niin tarkkaan, että helman sai tehdä monesta rimpsusta. Jotta tunika ei olisi liian juhlava, vaan sitä voisi käyttää ihan arkenakin, tein hihansuihin pitkät resorit ja pääntielle myös laitoin resoria.
 Kaavana näihin hyödynsin Ottobren China girliä, tosin vain paikoitellen, pääasiassa annoin saksien leikellä mututuntumalla :)