maanantai 26. tammikuuta 2015

Vihdoin! Varrelliset huopasukkaset itselle paikallisen lampaan villasta

Kesäisin paikkakunnallamme on perinnekonepäivät, joissa on kaikkea vanhaa nähtävillä: on vanhoja menopelejä, ruokaa entisajan tapaan, maalaisuutta. Viime kesäisiltä päiviltä mukaan tarttui kerä paikallisen lampaan villaa, joka oli värjätty herkullisen keltaoranssin ja lilan sävyin. Säästelin kerää pitkään miettien, mitä siitä tekisin, sillä aivan ehdottomasti halusin tehdä siitä jotain itselleni.

Neuloin 40 silmukalla Novitan Seitsemästä veljestä varren, sillä tarkoitus oli tehdä huopatossut tytölle. Aloitin jo toisella huopuvalla langalla, mutta tulin kuitenkin toisiin aatoksiin. Päätin hyödyntää varren omiin tossuihini, sillä jo kokemuksesta tiesin, että seiskaveikka lörpähtää pesun myötä, eikä tuo 40 silmukkaa todennäköisesti olisi liian vähän - paitsi nilkassa.Villa oli kehrätty varsin ohueksi. Jo ensimmäisen kantapään jälkeen meinasin luovuttaa tossuen teon, sillä jos lankaa vähänkään kiristi, se katkesi. En siis suosittele lankaa aloittelijoille, Puro ja Joki on sittenkin oikein mukava vaihtoehto. Yhdestä kohtaa ensimmäisessä tossussa villa katkesikin ja sain sitä paikkailla. Erityisesti nurjansilmukan tekeminen oli suoranaista tuskaa.


Sain kuitenkin tossut tehtyä. Oman jännityksensä työhön toi myös se, ettei minulla tietenkään ollut tämän langan suhteen minkäänlaista kokemusta huopumisestakaan. Tein tossut 6,5 puikoilla, varsin löysää kylläkin. 138 gramman kerästä meni noin puolet kahteen tossuun, joiden pituus oli 45 cm - pari senttiä enemmän kuin olisin Joki-langasta tehneeseen pituutta laittanut. 
Tossut kutistuivat aikalailla. Muotoiltavuus tuntui kuitenkin olevan helpompaa kuin esimerkiksi Jokea käytettäessä ja sain mutristeltua ne omaan jalkaan sopiviksi :) Varsinkin nilkan kohdalta sai tehdä töitä, että tossut sai sopiviksi. Kantalapusta poimitut silmukat ovat selvästi joutuneet koville huovuttuessa ja siinä on pieniä reikiä, mutta onneksi tossut tulevat sisä-, eikä ulkokäyttöön.

Erityisestä värit tossuissa ovat mielestäni aivan ihanat. Saa nähdä, innostunko joku päivä tekemään loppukerästäkin jotain vai jääkö muistuttamaan kokemuksesta...

1 kommentti:

Kiitos kommentistasi!